Start-Up Nation este cel mai permisiv si interesant program de finantare nerambursabila pentru firmele Start-Up. El se adreseaza deopotriva firmelor noi din mediul urban si cel rural. In data de 05 mai 2017 s-au publicat pe site-ul oficial al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat normele schemei de ajutor de minimis ale programului Start Up Nation.
Teoretic pe 5 iunie 2017 se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor, care va dura 30 de zile. Suma maxima ce poate fi obtinuta este de 200.000 lei, iar pentru anul 2017 ministerul a alocat suma de 1.713.798.000 lei pentru acest program. Astfel se estimeaza sa fie finantate pana la 10.000 de proiecte in anul 2017.
Criteriile de eligibilitate sunt destul de permisive. Astfel pot beneficia de program microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii, denumite generic IMM. Dintre conditiile cumulative ce trebuie indeplinite pentru a fi eligibil doua mi-au atras atentia:
- este infiintata de catre persoane fizice dupa data de 30 ianuarie 2017;
- este infiintata de catre persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de actionar sau asociat intr-un alt IMM care desfasoara sau a desfasurat aceeasi activitate autorizata pe care aplica in cadrul programului în anul anterior inscrierii sau in anul inscrierii pana la deschiderea sesiunii de înscriere.
Scopul programului este sa creeze noi locuri de munca, iar din acest punct de vedere programul solicita ca şi obligatie mentinerea acestora pentru cel puţin 2 ani, dupa finalizarea implementarii proiectului. Punctajul acordat proiectului este strans legat de locurile de munca si calitatea persoanelor angajate. GRILA de PUNCTAJ a programului este:
A. Domeniul de activitate
- 40p – Productie
- 40p – Programare IT – cod CAEN 6201
- 35p – Industrii creative
- 30p – Servicii
- 25p – Comert si alte activitati
B. Crearea de noi locuri de munca:
- 20p – Punctaj suplimentar pentru minim 1 loc de munca permanent (cu norma intreaga) creat in plus
C. Planul de afaceri conduce la crearea de noi locuri din categoria persoane defavorizate/absolventi/someri dupa anul 2012:
- 25p – Cel puțin 2 locuri de munca ocupate de persoane defavorizate/absolventi/someri dupa anul 2012
- 20p – Cel puțin 1 loc de munca ocupat de persoana defavorizată/absolvent/someri dupa anul 2012
D. Criterii aferente Investitiei (puncatj cumulativ):
- 10p – Echipamente tehnologice si software-uri necesare desfasurarii activitatii in pondere mai mare sau egala cu 50% din valoarea planului de afaceri
- 5p – Caracter inovativ al investiției
Interesant este faptul ca din aceasta finantare nerambursabila pot fi platite inclusiv urmatoarele:
- salarii si contributiile aferente angajatorului;
- TVA nedeductibila, pentru aplicantii neplatitori de TVA;
- chirie si utilitati;
- achizitia de imobile cu destinatie comerciala (spatii de productie, spatii pentru prestari servicii si comert).
Daca doriti sa aplicati pentru acest program de finantare nerambursabila, va rog scrieti-ne la adresa de email: office@creditare-imm.ro
Mult succes in afaceri!